Aangesloten bij KNGF en NVFB

Bekkenpijn / bekkeninstabiliteit

Pijn rondom de lage rug en het bekken tijdens en na de zwangerschap wordt zwangerschapsgerelateerde lage rug- en bekkenpijn genoemd (ZLRBP).

Oorzaak

Tijdens de zwangerschap verweekt de bekkenring en kan er een veranderde stand van het bekken ontstaan. Ook kan er door een toename van de buikinhoud tijdens en na de bevalling een verandering plaatsvinden in het houdings- en bewegingspatroon. Dit kan zorgen voor een ander spier- en gewrichtsgevoel en kan leiden tot onnatuurlijke bewegingen en een verkeerd belastingspatroon. Hierdoor raken sommige spieren te gespannen (overactief) en andere verslappen juist (onderactief).

Klachten

Door de veranderingen in het bekken zelf, de banden en de spieren rondom het bekken, kan de stabiliteit van het bekken verminderen en kunnen er verschillende klachten ontstaan:

  • Pijn in lage rug of bekken; er is meestal een pijnlijk, beurs of moe gevoel rondom het schaambeen of in de lage rug. Soms is er een uitstralende pijn naar billen, benen of de liezen. In de tekening zijn de meest voorkomende plaatsen van bekkenpijn in percentages aangegeven.
  • Moeite met het uitvoeren van bepaalde bewegingen zoals lang lopen, zitten, staan of liggen, opstaan uit of omdraaien in bed, bukken of tillen, traplopen, in en uit de auto stappen, seksuele gemeenschap en fietsen. Deze bewegingen zijn vaak ook de oorzaak van bekkenpijn.
  • Urineverlies of ontlastingsverlies
Risicofactoren

Er zijn verschillende Risicofactoren voor het krijgen van zwangerschapsgerelateerde lage rug- of bekkenpijn zijn:

  • Lichamelijke belasting: Regelmatig tillen, lang staan, verzorging van kleine kinderen, slechte lichaamshouding, zware lichamelijke arbeid en intensief sporten (turnen, zwemmen, paardrijden).
  • Bepaalde factoren tijdens de zwangerschap zoals spierzwakte, zwaar gewicht van de foetus, meerlingenzwangerschap en een snelle toename van de buikdiameter.
  • Psychisch: Emoties, stress, vermoeidheid en een lage werkvoldoening
  • Historie van eerdere rugklachten of bekkenpijn en in een eerdere zwangerschap ook rugklachten of bekkenpijn.
  • Andere factoren zijn: fysiek trauma (val op stuitje of op één bil of rug), ziektebeelden zoals gewrichtsontstekingen en botontkalking, roken, oudere leeftijd en verminderd uithoudingsvermogen van de rugspieren.
Behandeling

Bekkenfysiotherapie kan gegeven worden voor en na de bevalling. De therapie bestaat doorgaans uit informatie en advies m.b.t. zwangerschap, bevalling en belasting/belastbaarheid, verbeteren van de beweeglijkheid en stabiliteit van het bekken, de bekkenbodemspierfunctie en pijnvermindering, afhankelijk van de klachten en van het tijdstip van aanmelden (voor of na de bevalling). Het is aan te raden contact op te nemen als u 1 of meerdere risicofactoren bij uzelf herkent.

Bekkenpijn buiten de zwangerschap

Bekkenpijn kan ook zonder zwangerschap voorkomen, op basis van een verminderde functie van de spieren rond het bekken. Dit kan dan dezelfde klachten geven als hierboven benoemd. De therapie richt zich dan ook op dezelfde punten.