Aangesloten bij KNGF en NVFB

Behandeling

De behandeling bestaat doorgaans uit:

  • Uitleg over functie van de bekkenbodem en relatie met de klacht(en).
  • Tips en adviezen met betrekking tot toilethouding en gedrag, vocht- en vezelinname en over de klachten in relatie tot het dagelijks functioneren (belasting-belastbaarheid).
  • Oefeningen gericht op de juiste functie van de bekkenbodemspieren, spieren rondom bekken en lage rug, in rust en tijdens alledaagse activiteiten zoals bijv. bukken, tillen, dragen en sporten.

Voor veel mensen zijn de bekkenbodemspieren onbekend en niet goed te voelen. Om het bewustzijn te vergroten kan er gebruik worden gemaakt van onderstaande aanvullende behandeltechnieken.

 

Oefentherapie met manuele controle

Om exact te voelen wat er tijdens een oefening gebeurt met de bekkenbodemspieren, bijv. bij twijfel over de wijze van aanspannen of ontspannen, kan door inwendige controle (vaginaal/ anaal) de oefening beoordeeld en/of ondersteund worden.

Oefentherapie met Myofeedback

Evenals bij de onderzoeksmethode wordt hierbij gebruik gemaakt van een vaginale (foto 1) of rectale (foto 2) probe om de bekkenbodemspieractiviteit te meten en tegelijkertijd visueel (via een beeldscherm) weer te geven, waardoor oefeningen direct bijgestuurd kunnen worden en voortuitgang zichtbaar wordt gemaakt.

Elektrotherapie

Hierbij word door middel van een vaginale of anale probe een milde elektrische prikkel afgegeven, waardoor een aanspanning van de bekkenbodemspieren tot stand gebracht wordt. Dit wordt gebruikt bij mensen met ernstig krachtsverlies, zeer slecht bewustzijnsgevoel, instabiele blaas en acute en chronische pijnklachten, bijvoorbeeld onbegrepen pijnklachten, pijn na knip bij bevalling of pijn bij vaak terugkerende blaasontstekingen.

Rectale ballontraining

Door middel van een met lucht gevulde ballon in de endeldarm, wordt de vulling van de endeldarm nagebootst. Hiermee kan gevoeligheid en capaciteit van de endeldarm en de afsluitmogelijkheden van de bekkenbodem getraind worden. Het aanleren van een goede perstechniek behoort ook tot de mogelijkheden. Deze behandeling wordt bijvoorbeeld toegepast bij:

  • Functiestoornissen zoals geen of verminderd vullingsgevoel van de endeldarm, te lage of te hoge sluitdruk van de anus, krachtsverlies van de sluitspier of verkeerd persgedrag;
  • Klachten zoals onvolledige lediging, ontlastingsverlies, verlies van windjes en valse aandrangsklachten;
  • Aandoeningen zoals obstipatie, verzakkingen, ontstekingen van darmen/ prikkelbaar darmsyndroom (PDS) of onderonderbuikoperaties;
Vaginale ballon- of pelottetraining

Deze behandeltechniek kan worden gebuikt bij bijv. pijn bij vrijen door te hoge bekkenbodemspierspanning, vaginisme en ontstaan  littekenweefsel na bevalling, operaties of bestraling.Het doel is het ervaren en toelaten van ruimte in de vagina en het oprekken en soepeler maken van de vaginale opening, door middel van een met lucht gevulde ballon of pelottes (gladde kunststof cylinders in verschillende diktes; (zie foto 3).