Aangesloten bij KNGF en NVFB

Prostaatkanker

Prostaatproblemen komen veel voor bij oudere mannen, waarbij de meest voorkomende problemen Benigne Prostaat Hyperplasie (BPH) en prostaatkanker zijn.

Bij mannen ouder dan 45 jaar is prostaatkanker de meest voorkomende kanker. In 2011 kregen ruim 11.000 mannen de diagnose prostaatkanker te horen. Afhankelijk van de ernst van de kanker kan behandeling bestaan uit medicatie, bestraling of een operatie. Bij een operatie wordt vaak de gehele prostaat verwijderd (radicale prostatectomie). Tegenwoordig wordt zo’n operatie vaak gedaan met een robot; RALP (Robot Assisted Laparoscopic Prostatectomy), om de schade aan het omliggende weefsels zo minimaal mogelijk te houden.

 

 

Klachten

Klachten die veel voorkomen na een prostaatverwijdering zijn urineverlies en erectiestoornissen. Herstel van urine-incontinentie na RALP:30-89% na 3 maanden, 50-95% na 6 maanden en 62-97% na 12 maanden.

Oorzaak

Urineverlies na radicale prostatectomie kan veroorzaakt worden door een verminderde functie van de sluitspier van de blaas en een verminderde functie van de blaasspier. Erectiestoornissen worden vooral veroorzaakt door zenuwbeschadiging als gevolg van de operatie .

Behandeling

Bekkenfysiotherapie wordt aanbevolen bij urineverlies na radicale prostatectomie.
Bekkenfysiotherapie wordt voor en na de operatie gegeven.
Bekkenfysiotherapie richt zich voor de operatie op voorlichting/advies m.b.t operatie en bekkenbodemspierfunctie en training van de bekkenbodemspierfunctie.
Na de operatie richt de therapie zich vooral op het verminderen van het urineverlies door middel van vermindering van buikdruk, training van de bekkenbodemspierfunctie en juist gebruik hiervan tijdens alle daagse activiteiten, zoals bukken, tillen, lopen en in een later stadium sporten.